31.12.2023 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 15 seri No.lu Tebliğ ile 4 Seri No.lu transit rejimi konulu Gümrük Genel Tebliği’nin bazı hükümleri değiştirilmiş ve yeni hükümler eklenmiştir. Söz konusu değişikliklerden en önemlileri aşağıda belirtilmektedir.
-Bilindiği üzere ortak ve ulusal transit rejimlerinde kapsamlı teminat ve bireysel teminat türleri kullanılmakta, bireysel teminat olarak ise nakit ve döviz olarak teminat verilebilmekteydi, ancak ortak transit rejiminde nakit veya döviz cinsinden teminat verilmesinin önüne geçilmiştir. Teminat mektuplarının da elektronik olarak düzenlenmesine ilişkin hükümler tebliğe derç edilmiştir.
-Kapsamlı Teminat Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından verilen bir izin iken değişiklik ile birlikte yetki Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine verilmiş, sadece teminattan vazgeçme izinleri Gümrükler Genel Müdürlüğünce düzenlenecektir. Dolayısıyla kapsamlı teminat başvuruları ve indirim başvuruları artık Bölge Müdürlüklerine yapılacaktır.
-Kapsamlı teminat izinlerinde verilen Kapsamlı Teminat Sertifikalarının geçerlilik süreleri 2 yıldan 5 yıla çıkarılmış ayrıca bu sertifikaların ulusal transitte geçerli teminat mektuplarında düzenlenmeyeceği belirtilmiştir.
-Kapsamlı teminatta indirim tanınması için gerekli bazı şartlarda da değişiklik olmuştur. Öncelikle indirime hak kazanabilmek için 2 milyon TL tutarındaki mektupların altında kalan mektuplar indirime konu olamazken bu tutar 10 milyon TL olarak düzenlenmiştir. Mevzuat değişikliğinden önce Bakanlığa verilmiş mektuplarda ise indirim hakkı tanınırken 2 milyonun üstü mektuplara indirim verilmeye devam edecektir. İzinli göndericiler için geçerli indirim hakkı ise 2 milyon kuralına bağlı olmadığı gibi 10 milyon koşulu da izinli göndericiler için uygulanmayacaktır.
– Yukarıda belirtilen indirime hak kazanmak için başka bir koşul olan ve özellikle yüksek meblağlı mektupları olan firmaların indirim hakkının önündeki en büyük engellerden biri ise referans tutar ile mektup arasındaki farkı karşılayacak öz kaynağın bulunması ve bu koşulun sağlandığının Yeminli Mali Müşavir raporu ile kanıtlanması iken, bu kurala bir alternatif olarak BDDK tarafından yetkilendirilmiş derecelendirme kuruluşlarından alınacak 1 yıl geçerliliği bulunan yatırım yapılabilir notuna haiz raporların da indirim başvurularında kullanılabilmesi sağlanmıştır.